CUINA A LA CARAVANA



Aquest apartat del bloc esta dirigit per Núria Molas i dinamitzat per en Bernat López.



Aquest apartat del bloc estarà en permanent actualització per tal d’anar afegint més receptes o altres consells. 

De la mateixa manera, si vosaltres també voleu col.laborar, no dubteu a enviar la recepta, i serà inclosa.

Cuina refinada i alhora practica

La cuina es quelcom que cal estimar, quan decideixes cuinar has de disposar d’un mínim de temps, un temps que desprès serà recompensat per les sensacions del gust, l’aroma del guisat o be l’olor d’un simple tomàquet amanit, però caldrà que aquest tomàquet, l’haguem tallat amb “carinyo”, amb un ganivet  que no destrossi el tall,  amb una picada d’all i amanit amb un bon oli d’oliva verge, o be amb tant sols un oli d’alfàbrega, que haurem preparat nosaltres mateixos, mentre veiem ploure per les finestres de la caravana…

En definitiva, la cuina del caravanista no ha de robar tot el nostre temps lliure, però si que és un complement de l’activitat, quan desprès recordem aquell racó de mon, aquell peix acabat de pescar o be aquelles verdures acabades de collir que varem posar a la taula, mentre el sol escalfava les nostres cares, o be la lluna acompanyava el últim moment del dia, aquell moment del sopar, on gaudim d’un bon àpat i parlem del que hem vist, hem sentit, hem viscut i del que farem l’endemà, per això un tomàquet ben presentat i ben amanit es el tot.

Us proposo una sèrie de consells, experiències i receptes que confio us puguin ajudar a gaudir una mica més de les vostres experiències caravanistes.

Dividiré el bloc amb tres apartats:

1.    CONSELLS PRACTICS
2.    RECEPTES FACILS
3.    RECEPTES ELABORADES

1.    CONSELLS PRACTICS

Estris de cuina

En una cuina de caravana caldrà portar el mínim de pes possible, però els estris necessaris per a poder elaborar un bon àpat. 

Nosaltres amb els anys hem anat canviant els elements de cuina, i ens hem tornat mes pràctics i refinats alhora.

Material: un “turmix”, una cassola mitjana, una paella gran, un pot petit, una fusta mitjana per tallar (que servirà també com estalvis), una olla a pressió de plàstic petita per al microones (Casa Viva), un escorredor de plàstic gran, un vol de vidre mida microones alt, una cullera de fusta, unes estisores de cuina, un cullerot i una espàtula.

Els plats poden esser de melanina, els cobert recomanem de metall i els gots recomanem portar un mínim de dos unitats de vidre o dues copes, per prendre una cervesa, un got de vi o una botella de cava.

Despensa

La caravana no es un lloc per guardar-hi  menjar, es senzillament un element que ens permet arribar, deixar la roba personal, i trobar-hi quatre coses per quan comprem els queviures frescos, puguem cuinar-los amb gust.

Us proposem un cistellet on hi poseu quatre potets de plàstic (els trobareu en botigues especialitzades de plàstic) o be podeu fer servir els propis potets de vidre del supermercat.   Recomanacions: pebre negre per moldre, orenga, alfàbrega, herbes de la Provença, sal gruixuda, romaní, all trinxat, julivert i pebre vermell.

Olis. L’oli sempre es recomanable utilitzar menys però bo, es a dir d’oliva. Portarem una botella de plàstic de litre que tapi be i sempre plena, a més a més de la botella de plàstic un altre més petita per amanir a taula i que serà la d’us continuat. Recomanacions: una botella de 250ml de plàstic o vidre, que tapi be, on podrem preparar un oli d’oliva, amb unes quantes branques de romaní i un all amb pell, o be preparar un oli d’oliva amb unes fulles d’alfàbrega (pots comprar-ho al herbolari), o be si t’agrada un pel picant, un oli d’oliva amb unes boles de pebre negre, romaní i un parell de bitxos petits.

Menjars preparats

Evidentment que el menjar fresc i cuinat per nosaltres, sempre es molt més gustós, més saludable i més agraït, però en ocasions portar quelcom per si ens trobem el supermercat tancat, o be no tenim ganes de dedicar-nos a la cuina, o senzillament volem gaudir d’un àpat que sembli  mes especial, per el sol fet de menjar una fideua o un arròs negre a la caravana, fa que sigui pràctic conèixer plats i marques que poden acompanyar-nos en algunes de les nostres rutes per aquest mon de Déu.

Recomanacions:  Fideua (Nomen) es pot afegir mes fideus depenent dels comensals. Arròs negre (Nomen), es pot fer amb arròs o be amb espaguetis, donant una variant al plat, força exquisida.


2.    RECEPTES FACILS

·       Puré de verdures fresques, comprades als mercats dels pobles que visitem (pastanagues, patates, carbassa, carbassó….) sempre bullir poca estona per no perdre les propietats i amb l’aigua justa. Desprès de pasar per el “túrmix”, afegir o be pa torrat, o encenalls de pernil, o vi un rajolí d’oli, depenent de les verdures que haguem utilitzar.

·       Amanida de tomàquet amb trinxat d’all i julivert.

·       Torrades de pa amb tomàquet i anxoves de l’Escala.

·       Formatge de cabra fresc, ratllat i amanit amb oli i oregen.

·       Rotllets de pernil dolç farcit de formatge de cabra I tomàquet xerri.

·       Formatge manxego tallat a cunyes amb codonyat al damunt.

·       Torradetes amb salmó fumat marinat amb oli, pebre i alfàbrega.

·       Pa del dia abans, obert com un entrepà, al damunt i afegim una mica de salsa de tomàquet, xampinyó cru a lamines, formatge de qualsevol tipus (recomanem rocafort). Posar al forn o microones de la caravana, i es fa una pizza casolana on aprofitem el pa sec.

·       Xampinyons sencers a la paella amb una mica d’oli i sense tronxo. Girar un canto i l’altre, i quant quasi ja estiguin cuits, afegir picada d’all i julivert. Senzill i boníssim.

·       Pollastre amb verdures. Posar a la olleta a pressió tot amb cru, el pollastre salpebrat, les verdures, una mica d’oli i si es te una mica de vi, posar al microones durant 20-30m.


Salmó a l'estil noruec. Cal agafar un llom de salmó per persona, posar-lo sobre un paper de plata, salpebrar i afegir un dau de mantega. A sobre del llom i posem un parell o tres d’espàrrecs crus. Tanquem el paper de plata i ho posem a sobre la barbacoa o be a sobre d'una planxa elèctrica. Passats 15m es llest. A l'hora de menjar, obrim el paper de plata i servim al plat.

   Préssecs al grill amb iogurt grec. Pelem i obrim els préssecs per la meitat. Traiem els ossos i ho posem cada amunt, espolvorejant de canyella i una mica de mel dins el forat del os. Ho posem al grill i ho deixem xamuscar. En servir, i posem per el damunt iogurt grec i una miqueta mes de mel en fred. Per llepar-se els dits si ets una mica llaminer.
·        
3.    RECEPTES ELABORADES



Arrossos.  

Es pot pensar de fer una paella en qualsevol  barbacoa del propi càmping, o be a la vostra si en teniu. Us convido a que doneu diferents modalitats d'arrossos, que podreu saborejar tant fent-la, com menjant-la en un dia de descans al solet.

Arròs de salsitxes.  Tallem les salsitxes a trossets menuts. Les fregim a la mateixa paella on cuinarem l'arròs. Quan estiguin dorades  les retirem i sofregim la ceba a daus, juntament amb pebrot troçejat i carxofes a lamines si es tenen. Un cop estigui la verdura ben sofregida s'afegeix una mica de tomàquet (poc) i finalment l’arròs. Quan l’arròs esta una mica arrossejat, i afegim un brou de carn (taper), rectifiquem de sal i com sempre xup, xup. Bon profit !!

3 comentaris:

  1. Això ha sortit de la cuina de la caravana!??
    Si sembla d'un extret de la revista de cuina!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs si, ha sortit de la cuina de la caravana en breu començarem a actualitzar aquest apartat

      Elimina
  2. Una recepta també fàcil i ràpida de fer és els espaguetis amb salsa de formatge i nous.

    Bullim els espaguetis. Mentrestant en una paella calentem crema de llet per cuinar, quan faci "xup xup" afegim diferents formatges tendres sense la pell. Un cop desfets els formatges afegir les nous trocejades.

    Finalment barrejar-ho tot quan haguem colat els espaguetis i al plat!!

    En 15 minuts tenim el plat a taula!

    ResponElimina