ACEITES ARTAJO, SENDA VIVA, OLITE I UXUE


Sortim a darrera hora de la tarda amb la intenció d’atura-nos a dormir a l’àrea de Cervera. Quan arribem l’àrea esta plena i aprofitem un racó per aparcar la nostra autocaravana  i dormir.

L’endemà ens llevem aviat, esmorzem i ens posem en ruta per l’A2 fins a Fraga on entrem a l’autopista AP2 fins a Saragossa. La nostre idea es arribar a mitja tarda a l’àrea d’Aceites Artajo per tal de poder fer la visita a la fabrica i als camps d’oliveres per conèixer les diferents varietats.


Arribem a l’àrea molt ben cuidada aparquem i anem cap a la botiga, com que encara estem sols ens ofereixen fer la visita que trobem molt interessant, posteriorment a la botiga fem una cata d’olis que no havíem fet mai, i comprem de diversos tipus.
Ens retirem cap a l’auto per preparar el sopar de Tots Sants. A l’àrea pots omplir aigua però et recomanen que no la beguis perquè te poca rotació, pots buidar grises i negres. El lloc d’omplir i buidar és molt curiós.


Lloc de buidar grises i omplir aigua
Per utilitzar l’àrea cal que feu una inscripció online per tal de que us facin arribar el codi d’accés per si estant tancats. L’ús de l’àrea es gratuït, però es recomanable fer alguna despesa a la botiga, i disposa també d’una zona de pícnic.L’endemà ens llevem i marxem cap a Senda Viva, ens impressiona la quantitat de cotxes i autocaravanes que hi ha la pàrquing. Gaudim del parc amb les seves atraccions i també del espectacle de les aus i de diferents animals que tenen. Així com de la decoració de Hallowen. Passem tot el dia al parc fins que tancant. Quan tornem a l’auto ens plantegem si quedar-nos a dormir aquí o baixar a Arguedas. Finalment decidim baixar cap a l’àrea d’Arguedas i quan arribem la quantitat d’autocaravanes que ocupen no només l’àrea si no també tota la gran esplanada al seu costat es impressionant.Preparem el sopar i les dutxes i a dormir que el cansament és molt gran.

L’endemà després d’esmorzar anem a visitar les coves i abans de marxar intento buidar les aigües negres a la zona de serveis però esta embossada. Suposo que la gran quantitat d’usuaris ha provocat el col·lapse


Les coves d’Arguedas an sorgir a la fi de segle XIX. Aquests habitacles es perforaven a la muntanya per donar lloc a habitatges on vivien els “arguedanos” amb menys recursos econòmics.

Va ser una època difícil, en què s'optava per aquest tipus de construcció, per no viure sota el poder d'uns pocs que tenien en propietat la majoria de les cases, que eren arrendades als habitants de la localitat. Una altra de les raons per les quals es va donar aquest tipus de construcció, va ser per la relativa facilitat per excavar el terreny, i anar ampliant els habitatges conforme augmentaven les necessitats de les famílies.

L'orografia del  terreny va possibilitar tallar a la roca aquests habitacles que es disposaven al llarg de la façana per aprofitar la llum natural, ja que només els més privilegiats tenien subministrament elèctric. No existien els passadissos i es passava d'una dependència a un altra directament. I moltes de les cases comptaven amb graner i corral, ja que la majoria dels seus propietaris eren agricultors.

El 1940 es comptabilitzaven a Arguedas 52 habitatges en coves; aquestes van ser abandonades als anys 60 a causa de la construcció d'habitatge social a la localitat. La gran majoria han estat clausurades.


Després ja marxem cap a Olite, l’idea es visitar el castell i després fer un bon dinar navarrès. Aparquem l’auto a l’àrea de Olite tot i que la població te diferents aparcaments amb possibilitats d’aparcament pels nostres vehicles.


Visitem el castell dels Reis de Navarra que va ser construït per Carles III el Noble el 1406 donat el seu origen francès, doncs era compte de Evreux, la construcció va ser més de palau que de castell. Al seu interior existien magnífics jardins amb moderns sistemes de reg, els salons estaven magníficament decorats segons constar a l’arxiu de Navarra. La restauració que es va fer en el seu moment potser es massa fantasiosa segons el meu criteri.

Segons diuen el rei va fer construir una torre per tal de poder veure la seva residencia d’estiu a Uxue i desde Uxue podia veure la seva residencia d´hivern.

Després de la visita comprem diferents coses típiques i preguntem on podem dinar i ens recomanant el restaurant Gambarte (recomanable). Després de dinar com no podia ser d’un altre manera una estona de migdiada. Un cop refets marxem cap al poble de Uxue / Ujué.

Dominant la comarca de la Ribera des de dalt d’un cim. Aquesta població presenta un aspecte medieval amb el seu carrers i les façanes de les seves cases.

El primer santuari de l’església de Santa Maria va ser construït en el segle XI en estil romànic. Al segle XIV Carles II el Malo va començar les obres de l’església gòtica, que degut a la manca de diners es va interrompre. Per aquest motiu s’ha conservat l’absis romànic. Si us fitxeu un cop estigueu a l’interior de l’església veureu com el eix central de l’església no coincideix amb l’eix de l’absis.

A la capella major es venera la imatge romànica de Santa Maria la Blanca de fusta pero carregadíssima de joies i plaques de plata.
Al voltant de l’església existeix un camí de ronda totalment cobert que son restes de l’antic castell. Fixeu-vos amb les bigues treballades. Des de aquest gran mirador és veu Olite Montejurra i els Pirineus A la part posterior on existeix l’absis es veuen restes de l’antic allotjament de peregrins.

A l’entrada cal que mireu el gran treball fet en el pòrtic on queden reflectits diferents tasques del camp. També mireu a baix a la dreta veureu un forat rodo és on lligaven als condemnats durant l’ofici religiós.


La portalada sud es una típica obra d'un gòtic avançat de la segona meitat de segle XIV, té esquema apuntat en deu arquivoltes molt motllurades de caràcter eminentment lineal. L'arquivolta exterior es distingeix per la seva decoració de flors arrissades.

La portada està presidida per timpà i llinda emmarcats per la típica fullaraca arrissada.
El registre superior o timpà acull l'Epifania, composta per dos grups de figures. A la dreta, la Verge asseguda en un tron mostra al Nen Jesús als Reis Mags; l'angle inferior l'ocupa la figura d'un orant. A l'esquerra hi ha els tres Mags.
L'escena causa gran efecte per l'escala gran de les seves figures i la seva bella composició.
La part inferior o llinda de la portalada és una representació del Sant Sopar presidida per la figura de Crist.
Les figures, molt deteriorades, ja apareixen així en les fotografies més antigues de manera que es creu que van ser danyades al segle XIX.

A la primera talla de les que hi ha a l'esquerra de la portalada apareix un guerrer amb cota introduint la seva espasa a la boca d'un drac mentre trepitja a un altre monstre mort.
A l'altra part de la portalada simètricament oposada, figura un altre personatge armat d'espasa i escut matant un lleó alat. Possiblement les dues mènsules al·ludeixen a la lluita de la virtut contra el vici.
Després hi ha unes escenes de la verema i quatre escenes més on aquesta representada l'Anunciació a Maria, la visita a Santa Isabel i de el naixement.
A la part esquerra de la portalada les figures són més difícils d'interpretar però sembla que estan representats Adam i Eva, hi ha diversos músics, uns escribes i personatges cavalcant sobre animals mitològics.

Ens agafa una bona tromba d’aigua durant la visita, Aturem la visita del poble per la gran quantitat de pluja que esta caient i decidim anar tornant però passant per Jaca. Al vespre a l’arriba a la població anem cap a l’àrea però esta totalment saturada consultem l’aplicació de park4night i decidim anar a dormir al carrer Antonio Beltràn on ens trobem amb més autocaravanes.

Dormint tranquil·lament al vespre durant el sopar i quan fèiem sobretaula han passat dues vegades una patrulla de la policia nomes observant.


Al mati següent ja comencem a fer el retorn cap a casa
Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

ESTIU 2011, ÀUSTRIA

ESTIU 2019, FRANÇA, SUÏSSA ALEMANYA, TXÈQUIA I ÀUSTRIA

NORMANDIA I PUY DU FOU. ESTIU 2012